Fysioterapeut/manuellterapeut
Vi er en aktiv skole med fysisk aktive elever og vi ønsker å gi dem kompetanse og forebyggende behandling slik at de blir dyktigere og sterkere. Derfor har vi knyttet en fysioterapeut/manuellterapeut til skolen slik at du skal få veiledning av høy kvalitet.
Elevplasser
Valdres folkehøgskole har en relativt balansert fordeling mellom gutter og jenter. Gjennomsnittsalderen er 19,5 år og aldersgrensen er 18 år. Skolen har plass til vel 140 elever. De siste årene har skolen vært helt full, så det anbefales å være med førsteopptaket som starter 1. februar. De fleste bor i dobbeltrom på egne internat.
Rusfritt miljø
Valdres folkehøgskole har null-toleranse når det gjelder alkohol og andre rusmidler når du er elev hos oss. Dette er noe vi har veldig god erfaring. Vi får også gode tilbakemeldinger fra elevene våre på dette. Vi tror dette også har bidratt til at Valdres folkehøgskole er kjent for å ha et veldig godt sosialt miljø blant elevene. For å ta i mot en skoleplass vil du også måtte skrive under på at du godtar dette reglementet i opptaksbrevet.
Kristent tilbud
Skolen har et frivillig tilbud der du kan delta på kveldsmøter og samtalegrupper. På samtalegruppene diskuteres eksistensielle spørsmål, og det deles tanker rundt tro/tvil og liv. Her møtes elever med ulike meninger. Mange elever synes dette er meningfylt og fint. Det er i år en oppslutning på 80-100 elever både på samtalegruppene og møtene.
Kompetanse
Faglig utvikling
De tre siste årene har elevenes tilfredshet med skoletilbudet blitt undersøkt av det uavhengige analysebyrået EPSI. Resultatene er også sammenlignet med tilsvarende undersøkelser for annen høyere utdanning, og folkehøgskolen skårer best på nesten alle indikatorene. Elevene gir gode tilbakemeldinger om det faglige innholdet og enda bedre om lærernes kompetanse. Elevene har valgt både skolen og fagene selv. Det gir selvsagt en god motivasjon som utgangspunkt for læring.
Les EPSI-undersøkelsene om folkehøgskoler og annen type høyere utdanning
Læringsglede
Muligheten til å velge fag ut fra interesse, sammen med fraværet av karakter- og eksamenspress gir et trygt og stimulerende læringsmiljø. Mot slutten av forrige skoleår ble det gjort en undersøkelse blant elevene på 25 folkehøgskoler i Norge. Omtrent tre av fire svarer at de har fått en mer positiv holdning til læring, og et enda høyere tall sier at de får «mye ny kunnskap» i faget.
Samarbeidsevner og sosial kompetanse
I 2010 gjorde NTNU Samfunnsforskning AS et forskningsarbeid om elevers utbytte av folkehøgskolen. Rapporten framhever særlig selvtillit, sosial kompetanse og «mestringsforventning» som effekt eller utbytte av folkehøgskoleåret, dette er egenskaper som er etterspurt i arbeidslivet. Folkehøgskoleloven forutsetter at skolene har internat, at de aller fleste elevene skal bo der og at internatet skal «integreres i det totale skolearbeidet». Internatlivet er noe mer enn en praktisk løsning for kost og losji, det er en læringsarena.
Les undersøkelsen fra NTNU Samfunnsforskning om elevers utbytte av folkehøgskolen
Samfunnsforståelse og demokratisk deltakelse
I følge NTNU undersøkelsen så er folkehøgskoleelever mer aktive i samfunnet enn andre. Folkehøgskolenes faglige og pedagogiske frihet gir gode muligheter til å involvere elevene i beslutningsprosesser som kan angå både faglige prioriteringer og samspill og utvikling av fellesskapet i en skoletilværelse som er 24/7. Demokrati er ikke først og fremst noe man lærer om, men noe man må inviteres til og øve seg i.
Demokratiet som livsform og sivilisasjonsstandard må vinnes for hver oppvoksende generasjon. I lys av utviklingstendenser i vår tid, er den den britiske forfatteren G.K. Chestertons ord: "Intet truer demokratiet mer enn troen på at det er sikret", blitt en vekker for mange.
Valdres folkehøgskole har status som 3D-veiledningsskole. Det betyr at vi har kompetanse til å legge til rette for at våre elever kan videreutvikle seg med fokus på: sterke egenskaper og evner, valg av verdier, relasjonelle ferdigheter og trygt selvbilde. Vi har egen veileder på skolen som du kan snakke med om det som er viktig for deg.
Fullført folkehøgskoleår gir 2 tilleggspoeng til høyere utdanning.