Studiereise

Alaska

jonolav-3.JPG

Nord-Amerika

 

Opplev et sledeeventyr i Alaskas storslåtte villmark med en ukes tur i området Brooks Range. Brooks Range er en gigantisk fjellkjede som strekker seg tvers over hele Alaska. Vi lander først i Fairbanks en sentral by i Alaska, der får vi en smakebit av den amerikanske livsstilen. Etter noen dager i Fairbanks så kjører vi opp til Brooks Range via den kjente veien Dalton Highway. På veien kjører vi gjennom Atigun Pass som har stupbratte fjell sider på hver side av veien samtidig en har utsikt helt mot Arctic Ocean i nord. Vi starter turen på nordsiden av Brooks Range. Der har vi en uforglemmelig uke, med mange varierte turer med slede. Vi danner en basecamp rett ved foten av spektakulære fjellkjeden Brooks Range, som blir utgangspunktet for sledeturene i vintereventyret (på Alaskas tak). Turene kan være fra dalkjøring med eget hundespann til toppturer med hundespann der vi kan risikere å kjøre høyere opp enn lokale småfly.

Etter en uke med rik på opplevelser kjører vi sørover i retning Fairbanks, der vi suger til oss det siste av det amerikanske inntrykket. 

En elev forteller
Anette Bjune Granli
#

De siste timene på flyet før landingen i Fairbanks, er det jeg husker best av reisen over dammen. Idet vi flyr over de gigantiske fjellområdene i Canada og sørlige Alaska, får jeg et inntrykk av hvor vill og massiv Alaskas villmark er. På flyplassen i Fairbanks møter vi en av guidene våre, Josh Horst. Josh skal følge oss igjennom hele reisen vår, han er som resten av guide-teamet en veldig flink og morsom type. De første dagene tilbringer vi i den lille byen Fairbanks, som ligger i de sentrale delene av Alaska. Her bor vi på kontoret til Josh, vi har vårt eget kjøkken og bad. Dagene går med til dagsturer i lokalt turterreng, innkjøp av nødvendig utstyr til dagene i villmarken, og museums besøk.

Tidlig den fjerde morgningen i Alaska setter vi oss i bilen og kjører nordover. Timene i bilen går fort, hodene våre er fylt med spenning og forventinger. Etter 12 timer kommer vi fram til Galbraith Lake, en flyplass og parkeringsplass nord for Brooks Range, hvor vår ekspedisjon skal starte. Her blir vi møtt Brent Sass, en av verdens beste hundekjørere, og to guider Thom og John. I løpet av turen skal vi bli godt kjent med disse fire amerikanerne. Fra parkeringsplassen kjører vi hundespann to timer innover i villmarken, for å komme fram til Base Camp. Her skal vi tilbringe de neste ti dagene.

Den første dagen går med til å bygge camp, vi bygger en hundegård, toalett, kjøkken og solarium i snø. Vi planter også det norske flagget i en snø haug, langt, langt hjemmefra. Dagene går med til mye sledekjøring og skigåing, valpekos og mye latter. Sledeturene kjører vi med trespann, og turene varierer fra fire til sju timer. Noen turer kjører vi oppover i fjellet, mens andre ganger kjører vi innover i dalen. Det er mye forskjellig terreng å oppdage rundt campen, og ikke en sledetur er lik. Noen kvelder kjører vi også ut sent for å se nordlyset. Et av de vakreste øyeblikkene jeg har opplevd var på en av disse turene; Vi hadde brukt mye krefter på å bestige flere fjelltopper, og idet vi stopper for å ta en liten pust i bakken danset nordlyset vilt over himmelen, alle skrudde av hodelyktene sine - og vi bare sto og nøt hvert sekund.

Etter fem dager med dagsturer, bestemte vi oss for at det var tid for en overnattingstur. Vi kjørte lengere inn i villmarka enn vi hadde vært noen gang før på denne turen. Vi fikk se bjørn- og ulvespor, caribou og mye annet dyreliv. Denne natten sov vi under åpen himmel, etter en lang dag på sleden sovnet vi til et stjernespekket lysshow over oss.

De siste dagene i campen ble det rom for mange spennende aktiviteter, noen kjørte dagsturer med slede, noen dro på toppturer på ski, mens andre snøraftet ned noen ekstreme bakker rett ved campen. Vi ble også vitne til en valpefødsel, og fikk se de nydelige nurkene vokse til de første dagene av deres liv.

Dagene hadde gått så alt for fort, og plutselig var det tid for å sette seg i minibussen og kjøre den lange veien sydover igjen. Dagene i Brooks Range hadde overgått alle forventinger, men vi gledet oss alle til vår første dusj siden vi forlot Norge for atten dager siden.

Søk nå
Våg mer