Utvikling og fysisk aktivitet
Her på skolen ønsker vi at du skal få utvikle flere sider av deg selv i et fellesskap med annen ungdom på samme alder. Vi legger også vekt på aktiviteter der vi bruker naturen rundt oss. Derfor er det fint om du er glad i fotturer i skog, mark og fjell og at du liker å gå på ski. Fysisk aktivitet og mestring er en sentral del av opplegget, med muligheter for blant annet sykling, svømming, klatring, snøhuletur, skigåing og ridning.
Elevene deltar på Ridderrennet på Beitostølen. Linja deltar på fellesturene med resten av skolen, og har en egen klassetur til Solgården i Spania som er spesielt tilrettelagt for funksjonhemmende.
Nye venner
Dette året blir du en del av et stort fellesskap som ønsker å gi deg trygghet og sosial kompetanse. Du vil ha mulighet til å få nye venner, nye utfordringer, til å bli mer selvstendig og delta i valgfag sammen med andre elever på skolen.
Du vil få egen primærkontakt som har oppfølgingsansvar for deg.
Pedagogisk tilnærming
Valdres folkehøgskole er en av de skolene som har lengst erfaring med integrering og botrening for elever med ulike funksjonshemninger. Vår tanke er at annerledeshet er en berikelse og en kilde til økt forståelse av hverandre. Alle Aktiv fritidselevene deltar i fellesfag, valgfag, måltider og sosiale aktiviteter på kveldstid i et yrende miljø med 140 ungdommer og vi legger stor vekt på mestring og deltaking. Det at vi deler disse fellearenaene skaper aksept og glede av forskjellighet. Denne modellen utvikler livsrommet for alle, og skaper en involvering som det er like sterkt hvert år å være med på.
De ansatte
Vi har ansatte med faglig kompetanse innenfor pedagogikk, fysioterapi, familierelasjoner og helse. I tillegg til lang erfaring innenfor disse områdene, ser vi at det å bli møtt og sett kanskje er det viktigste for vekst og økt selvstendighet for disse ungdommene.
Elevene kan søke NAV om opplæringsmidler, les mer i folketrygdloven her
Spørsmål om linja?
Ta gjerne kontakt med rektor Jens Rindal rektor@vintereventyr.no eller teamleder Inger Rindal ingerr@vintereventyr.no for nærmere informasjon. Det er mulig å søke fra 1. september på denne linjen og opptakene gjøres løpende til linjen er fylt opp.
Opplegget krever økonomiske ressurser fra din hjemkommune, NAV, fylkeskommune eller andre.
Endringer i tilbudet kan forekomme.
Uttalelse fra Cecilie Willoch:
Det er noe de kan i Valdres som er verd å få med seg! Anbefales!
Elever på denne linja kan søke NAV om opplæringsmidler. Følgende står å lese i folketrygdloven:
§ 10 - 6. Stønad til bedring av funksjonsevnen dagliglivet.
"Når et medlem har fått sin funksjonsevne i dagliglivet vesentlig og varig nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte, ytes det stønad; etter paragraf 10-7.
Stønaden ytes i forbindelse med tiltak som er nødvendige og hensiktsmessige for å bedre medlemmets funksjonsevne i dagliglivet eller for at vedkommende skal kunne bli pleid i hjemmet."
§ 10-7 Stønadsformer
"Til et medlem som fyller vilkårene i paragraf 10-6, kan det også ytes tilskudd til opplæringstiltak. "
Opplæringstiltak
Det kan gis støtte til opphold ved folkehøgskole dersom oppholdet er nødvendig og hensiktsmessig som et ledd i medlemmets utvikling av personlig selvstendighetsgjøring for å klare dagliglivets gjøremål. Det kan gis tilskudd til nødvendige utgifter til opphold og opplæring som overstiger ordinære bo og oppholdsutgifter ved skolen
Eleven/foresatte må søke NAV og med søknaden må det vedlegges:
- Opptaksbrev fra skolen
- Faglig uttalelse om elevens forutsetninger og behov for å gå folkehøyskole. (Det kan være medisinsk eller pedagogisk fagpersonell som kjenner eleven. Søkere til denne linja har vanligvis individuell plan i hjemkommunen og egen koordinator. Koordinatoren har normalt en nøkkelrolle i å legge til rette for et folkehøgskoleopphold.